Reuzin Filipiniana

Op 10 juni 2023 vierde Filipiniana Europa de geboorte van hun reuzin. Aanleiding van de geboorte was het 25-jarig bestaan van de vereniging.

Foto: Jan Crab

25 jaar Filipiniana Europa

Julieta Frisnedi richtte Filipiniana Europa 25 jaar geleden op om vriendschappelijke relaties aan te moedigen tussen mensen van Filipijnse en Belgische afkomst met als motto ‘niets is onmogelijk hier in Leuven en overal waar liefde heerst in ons bestaan.’ Dat idee van verbondenheid zit ook in de nieuwe Leuvense reuzin met Filipijnse en Leuvense roots, een droom van oprichter Julieta Frisnedi. Met reuzin Filipiniana telt de Leuvense reuzenfamilie al negen actieve reuzen.

Een Filipijns reuzenkind

Filipiniana is een speciale reuzin: het is een kindreus die door slechts 1 persoon gedragen kan worden en zo erg beweeglijk is om bijvoorbeeld te dansen. Het uiterlijk van de reuzin is gebaseerd op Julieta Frisnedi, oprichter en bezieler van Filipiniana Europa. De jurk is geïnspireerd op traditionele, Filipijnse feestkleding.

Jennifer Regidor, dochter van oprichter Julieta Frisnedi en drijvende kracht achter de reuzin, vertelt: “Ik wil dat de Filipijnse reuzin opvalt in de reuzenstoet. Dat is ook eigen aan mijn mama en haar parcours: ze stapte niet gewoon mee, ze sprong eruit. Ze heeft in de jaren 1970 haar eigen cultuur achtergelaten en ingewisseld voor een volledig nieuwe.” Lees het volledige interview met Jennifer Regidor hier.

Meter en Peter

Zoals de reuzentraditie het voorschrijft, heeft Filipiniana ook een meter en peter: ereschepen Denise Vandevoort en schepen Dirk Vansina. Tijdens de ReuzeLeuvenstoet in mei 2025 wordt reuzin Filipiniana plechtig gedoopt.

Meer info