Nieuwe reuzin en expo ter ere van 25 jaar Filipiniana

Op 10 juni 2023 is een nieuwe Leuvense reus geboren: reuzin Filipiniana. Ter ere van het 25-jarig bestaan van Filipiniana-Europa, creëerde de vereniging deze 9de Leuvense reus met Filipijns-Leuvense roots. Bovenop de reuzin vierden ze deze mijlpaal met een kleine tentoonstelling in de Bib Leuven.

10 juni 2023

Bijzondere reuzin

Julieta Frisnedi richtte Filipiniana Europa 25 jaar geleden op om vriendschappelijke relaties aan te moedigen tussen mensen van Filipijnse en Belgische afkomst met als motto ‘niets is onmogelijk hier in Leuven en overal waar liefde heerst in ons bestaan.’ Dat idee van verbondenheid zit ook in de nieuwe Leuvense reuzin met Filipijnse en Leuvense roots, een droom van oprichter Julieta Frisnedi. Met reuzin Filipiniana telt de Leuvense reuzenfamilie al negen actieve reuzen. Bovendien is Filipiniana speciaal: het is een kindreus die door slechts 1 persoon gedragen kan worden en zo erg beweeglijk is om bijvoorbeeld te dansen.

25 jaar Filipiniana
Foto: Jan Crab

De nieuwe kindreus Filipiniana is een opvallend exemplaar. Jennifer Regidor, dochter van oprichter Julieta Frisnedi en drijvende kracht achter de reuzin en expo, vertelt: “Ik wil dat de Filipijnse reuzin opvalt in de reuzenstoet. Dat is ook eigen aan mijn mama en haar parcours: ze stapte niet gewoon mee, ze sprong eruit. Ze heeft in de jaren 1970 haar eigen cultuur achtergelaten en ingewisseld voor een volledig nieuwe.” Wie oprichter Julieta kent, zal meteen zien dat de reuzin naar haar beeltenis is gemaakt. Lees het volledige interview met Jennifer Regidor hier.

Zoals de reuzentraditie het voorschrijft, heeft Filipiniana ook een meter en peter: ereschepen Denise Vandevoort en schepen Dirk Vansina. Tijdens de ReuzeLeuvenstoet in mei 2025 volgt de doop van de nieuwe reuzin.

Expo in de Bib Leuven Tweebronnen

Naast een eigen reuzin droomde Julieta ook van een fototentoonstelling voor het 25-jarig jubileum van Filipiniana Europa. Na een hersenberoerte in 2021 kon ze dat zelf niet meer waarmaken, maar dochter Jennifer ging samen met de leden van Filipiniana aan de slag. FEMMA Wereldvrouwen, afdeling diversiteit en gelijke kansen en Erfgoedcel Leuven ondersteunden het initiatief.

De expo was te bezoeken van 10 juni tot 6 juli 2023 in de Bib Leuven Tweebronnen.