Erfgoedweek was een succes!

Erfgoedweek 2023 zit erop! En hoe fijn was ook weer deze tweede editie. In totaal namen 90 klassen deel, goed voor 1927 kinderen en hun leraars, die ofwel een erfgoedexpert naar de klas haalden ofwel zelf naar een van de vele erfgoedactiviteiten in de stad trokken. Bijleren over scoutsvaardigheden, een schilderij analyseren of 3D-modellen van Leuven in de 17de eeuw bekijken… De Erfgoedweek bewees opnieuw dat erfgoed binnen en buiten de klas oneindig veel mogelijkheden kent. Lees hieronder enkele reacties van leerkrachten en leerlingen.

28 april 2023

Het is duidelijk: via erfgoed kan je zeer veel thema’s op verschillende niveaus binnenbrengen in de klas. Zowel klassen uit het lager als het secundair onderwijs namen deel. Zelfs uit het volwassenenonderwijs was er ruime belangstelling!

© An Minnen

Klasbakken: erfgoedexperts op bezoek in de klas

Dit jaar was er keuze uit 14 verschillende klasbakken, gaande van religie en reclame tot schilderijen onder de loep of volksverhalen verkennen. ‘Klasbak’ Frederic Hecq kwam tijdens de les geschiedenis in het Sint-Albertuscollege bijvoorbeeld vertellen over zijn project Lovanium. Aan de hand van 3D-modellen maakt hij een waarheidsgetrouwe reconstructie van de stad Leuven in de vroege 17de eeuw. Pieter Stoop, leerkracht geschiedenis die de klasbak naar zijn klas haalde, reageerde enthousiast:

Als leerkracht geschiedenis vertel je vaak verhalen over dode mensen en plekken die niet meer bestaan. Dat kan lessen heel abstract maken. Door initiatieven als Erfgoedweek wordt het verleden concreter en tastbaar gemaakt.
© An Minnen

De leerlingen waren bovendien erg onder de indruk, Roan zei: “Wat een leuke en interessante hobby! Er moet veel tijd kruipen in die accurate beelden." Ook voor de erfgoedexperts zelf was het een geslaagde editie. Louise Decq van KIK-IRPA die een klasbak over schilderijen onder loep gaf, blikt terug:

Klasbak zijn was een heel goede leerschool en een fijne ervaring voor mij. Ik heb veel heel nieuwsgierige snoetjes gezien. Verschillende kinderen kwamen me na de les bedanken.

Ook Roeland Hermans van KADOC – KU Leuven die over religie en reclame kwam vertellen, vond de interactie met de leerlingen interessant: “Het was een zeer toffe ervaring om samen met de leerlingen op zoek te gaan naar religieuze symbolen in reclamecampagnes. Ze brachten zelf heel veel inzichten aan, die ik dus niet als ‘expert’ moest vertellen. Bovendien wezen ze me op zaken waar ik zelf niet eerder bij stilgestaan had.” Een leerrijke uitwisseling dus voor zowel leerkracht, leerling als erfgoedexpert.

De Beestenqueeste

Enkele populaire VIP-activiteiten van Erfgoedweek 2023 waren de twee gloednieuwe spelen ‘De Beestenqueeste’ en ‘Misdaad op Scoutskamp’. ‘De Beestenqueeste’ is een interactief detectivespel waarin opgezette dieren uit de collectie van de Vrienden van Heverleebos en Meerdaalwoud centraal staan. Samen zoek je via opdrachten uit welk dier zich verborgen houdt. Ondertussen leer je meer over de leefomstandigheden van de dieren. Juf Kim van de Sint-Jansschool vertelde:

De kinderen én ik hebben ons erg geamuseerd. Het is superleuk dat we de dieren eens van dichtbij kunnen bekijken. Het spel is erg interactief wat ervoor zorgt dat de kinderen zich geen moment vervelen.
© An Minnen

Een van de leerlingen vroeg achteraf zelfs of ze het spel nog eens konden spelen. Goed nieuws: er bestaan 4 varianten van het spel, waardoor je het meermaals kan spelen. Je kan het spel ook tijdens het schooljaar naar de klas halen, of in het Streekhuis Dijleland gaan spelen.

Misdaad op Scoutskamp

In het spel ‘Misdaad op Scoutskamp’ in het Scouts en Gidsen Museum word je zelf detective en ontmasker je de verrader aan de hand van zijn totemnaam. Juf Annelore en juf Hanne van Sancta Maria Basisschool reageerden:

Via de opdrachten en scoutstechnieken die de leerlingen moeten uitvoeren om de misdadiger te onthullen, leren ze veel bij, terwijl het wel gekoppeld is aan een spannend verhaal.
© An Minnen

Ook dit spel kan je het hele jaar door gaan spelen in het Scouts en Gidsen Museum.

Wie buiten de Erfgoedweek aan de slag wil met erfgoed in de les, voor een korte les of een uitgebreider project, kan steeds contact opnemen met Erfgoedcel Leuven voor ondersteuning.

Iets fout of onduidelijk op deze pagina? Meld het ons.