Reus Da Tong

Reus Da Tong is een initiatief van Nihao Leuven, een Leuvense vereniging die de banden tussen de Chinese gemeenschap en Leuvenaars wil versterken.

© Jan Crab

Reuzentweeling

De eerste versie van de Chinese reus Da Tong werd gecreëerd in 2017 door Nihao Leuven en Femma Naaisalon Leuven. In die eerste versie was reus Da Tong een onderdeel van de reuzentweeling van de afdeling Diversiteit en Gelijke Kansen van de stad Leuven. Bijzonder aan deze reuzen is dat hun identiteit kan veranderen, naargelang de groep die de reus adopteert.

Da Tong groeit

Gebeten door de reuzencultuur, maakt Nihao Leuven in 2020 een grotere Da Tong. Die is bijna 4 meter hoog, krijgt wielen en blijft zijn beweeglijke handen en armen behouden. Voor zijn outfit werkt Nihao opnieuw samen met Femma. Het hoofd van de vroegere Da Tong is te klein. Samen met het Therapeutisch Activiteitencentrum van Sint-Kamillus in Bierbeek maken ze een groter hoofd in papier-maché. Zijn gezicht wordt verfijnd, maar zijn oorspronkelijke identiteit en looks worden behouden.

Chinese krijger

Reus Da Tong is een Chinese krijger, geïnspireerd op het terracottaleger. Deze boogschutter uit het terracottaleger streeft naar een veilige en vredige samenleving na de oorlogen voor de Qin-dynastie in 221 v.C. Nihao baseert zich op een figuur uit het terracottaleger omdat dit ook in het westen bekend is. De leden van Nihao kozen het gezicht en de naam van de reus. Belangrijk voor hen was dat de naam ook voor niet-Chineestaligen eenvoudig uit te spreken is.

Wapenfeiten

Da Tong is actief en geëngageerd. Naast de ReuzeLeuvenstoet duikt hij ook op tijdens Chinees Nieuwjaar in Leuven en loopt hij mee in de optocht van de 'dag tegen armoede' in Leuven.

In oktober 2020 wordt de grote Da Tong al meteen peter van de dan net geboren Poolse reuzin, koningin Hedwig.

Tijdens Reuzeleuven 2022 kreeg Da Tong zijn plechtige doopsel.

Meer info

Iets fout of onduidelijk op deze pagina? Meld het ons.