Lekkere plekken

Ben je benieuwd naar de lekkerste plekken in Leuven? Centrum Agrarische Geschiedenis onderzocht hoe eten en drinken door de eeuwen heen de straten van Leuven kleurden. Het boek geeft een inkijk in de geschiedenis van 200 jaar boodschappen doen en buitenhuis eten. Dit boek kadert in het culinair erfgoedfestival Erfood.

Culinair erfgoed in Leuven

In 'Lekkere plekken' lees je het verhaal markten, kruideniers, supermarkten en delicatessenwinkels, maar ook van cafés en restaurants, streetfood en reclame in de voorbije 200 jaar in Leuven. Meer dan 100 weinig bekende foto's, waaronder een groot aantal beelden uit het Stadsarchief, brengen die plekken in beeld. Het toont aan dat voedsel doorheen de geschiedenis tot op vandaag een prominente plaats in het Leuvense straatbeeld heeft.

Wandeling met Leuven+

Vroeger gingen Leuvenaars elke dag naar de markt: ze kochten vis op de Vismarkt, vee en kalveren op het Sint-Jacobsplein of het Margaretaplein, en groenten, fruit en zuivelproducten tijdens de vrijdagmarkt op de Oude Markt. Intussen heeft de markt concurrentie gekregen van slagers, kruideniers en supermarkten. Ga met een gids van Leuven+ op pad langs deze lekkere plekken en laat je verrassen door het culinaire erfgoed van de stad. Koop vooraf je ticket via de website van Erfood.

Podcast over lekkere plekken

In 'Voorproevers' op Radio 1 vertelt één van de auteurs Yves Segers over het boek. Waar deden mensen 200 jaar geleden hun boodschappen? En zijn verpakkingsvrije winkels, koffiebars, ... zo'n recent fenomeen als we vaak denken? Herbeluister het gesprek met Annelies Moons op VRT MAX of een ander podcastplatform over 'Lekkere plekken'.

Over dit boek

  • Titel: Lekkere plekken. 200 jaar boodschappen doen en buitenshuis in Leuven
  • Auteurs: verschillende auteurs
  • Uitgever: Luster
  • Taal: Nederlands
  • Publicatiejaar: 2024
  • Te koop: in het Stadsarchief (elke werkdag tussen 9 en 13u) of online
Iets fout of onduidelijk op deze pagina? Meld het ons.