Documentaire over Ateliers Bonte

Wat heeft Ateliers Bonte te maken met jouw versgemalen koffie of dagelijks brood? Na meer dan 100 jaar sluit het Leuvense bedrijf aan de Diestsevest dat zich gespecialiseerd heeft in het 'riffelen' van walsen, de deuren. Bonte is een icoon en het vakmanschap van Roger Bonte cruciaal voor talloze bedrijven in de voedingsindustrie in België, Nederland en Frankrijk. CAG, ETWIE en Erfgoedcel Leuven sloegen daarom de handen in elkaar en maakten een korte documentaire over deze bijzondere man en zijn vakmanschap.

Roger Bonte in zijn atelier.
Roger Bonte in zijn atelier aan de Diestsevest

Een vak apart

Familiebedrijf Bonte is sinds 1906 een begrip in Leuven en ver daarbuiten. Het is vandaag zelfs de allerlaatste riffelarij van het land. Riffelen is een vak apart: het herstellen van de zware rollen die gebruikt worden om koffiebonen en granen te malen, door er heel precies nieuwe groeven in te slijpen.

Riffelen is een belangrijke techniek om maalwalsen voor maalderijen, veevoederfabrieken, brouwerijen en koffiebranderijen te herstellen. Slechts enkele bedrijven in Europa beheersen vandaag de kennis en kunde om te riffelen. Ateliers Bonte in Leuven is een van die bedrijven en na drie generaties gaat Roger Bonte met welverdiend pensioen. “Iedere molen kent Bonte”, vertelt Roger Bonte in de documentaire. Een groot verlies voor talloze bedrijven die rekenden op het vakmanschap van Roger om hun industriële processen draaiende te houden. "We gunnen Roger zijn pensioen, maar we vinden het heel jammer dat hij de laatste is in België die ons kan helpen", vertelt Laura Callebaut van koffiebranderij Maeskes Roem. Talloze bedrijven zullen nu hun walsen moeten laten onderhouden en repareren door firma’s in het buitenland.

Vakmanschap gedocumenteerd

Om het vakmanschap van Roger Bonte te capteren, namen CAG (Centrum Agrarische Geschiedenis), Erfgoedcel Leuven en ETWIE (Expertisecel voor Technisch, Wetenschappelijk en Industrieel Erfgoed) in overleg met Roger Bonte het initiatief om het dagelijkse leven in de werkplaats uitgebreid te documenteren. Een deel van deze opnames werd gebruikt om met deze korte documentaire het verhaal van Ateliers Bonte te vertellen – een kleine, maar belangrijke schakel in de voedingsindustrie. De vele uren aan ruwe beelden zullen, samen met het bedrijfsarchief, veilig worden bewaard en vormen zo een unieke bron van informatie over machinebouw en de maalindustrie in België.

De docu is een verrassende inkijk in de veelzijdige wereld van het riffelen. De documentaire gidst de kijker langs koffiebranderijen en meelproducenten. Al deze bedrijven hebben een ding gemeenschappelijk: hun waardering en erkenning voor het vakmanschap dat Roger Bonte al die jaren aan de dag wist te leggen.

De documentaire ging in première tijdens Open Monumentendag 2024 in maakleerplek in Leuven in het bijzijn van familie Bonte.

Bekijk de trailer

Praktisch

  • Titel: Ateliers Bonte
  • Duur: 18 minuten
  • Taal: Nederlands (met ondertitels)
  • Jaar: 2024
  • Camera en montage: Sander Tas - Kadanja
  • Bekijk de documentaire online
  • Partners: CAG (Centrum Agrarische Geschiedenis) en ETWIE (Expertisecel Technisch, Wetenschappelijk en Industrieel Erfgoed)
Iets fout of onduidelijk op deze pagina? Meld het ons.