Vredesbeiaard
De Vredesbeiaard in de Abdij van Park is op 11 november 2018, 100 jaar na het einde van de Eerste Wereldoorlog, ingehuldigd. Dat was enkel mogelijk door een bijzondere samenwerking tussen de Duitse stad Neuss, stad Leuven én vele schenkers uit Duitsland en België.
Ontdekking in een Duits archief
Tijdens de beruchte Brand van Leuven, in de nacht van 25 op 26 augustus 1914, verloren meer dan 240 Leuvense burgers het leven. Verschillende monumenten, kunstwerken en meer dan 1000 huizen gingen in vlammen op. In 2013, bijna 100 jaar na de feiten, kwam de stadsarchivaris van de Duitse stad Neuss tot de schokkende ontdekking dat twee detachementen reservisten uit zijn stad destijds mee verantwoordelijk waren voor deze tragische bladzijde uit de Leuvense geschiedenis.
Cultuur verbindt
Leuven en Neuss besloten vervolgens om “door cultuur te verbinden wat ooit door vuur gescheiden was”. Een eeuw nadat deze steden tijdens WO I als vijanden tegenover elkaar stonden, werden ze partners voor een nieuwe Vredesbeiaard voor de Abdij van Park. Ze zetten zich samen in voor de reconstructie van de 18e-eeuwse beiaard van de Abdij van Park, die de vredesgedachte uitdraagt. Bijna 300 jaar nadat de eerste beiaard in de Abdij van Park weerklonk en precies 100 jaar na het einde van WO I, doorbreekt de Vredesbeiaard opnieuw op gezette tijden de stilte dankzij het engagement van meer dan 300 schenkers uit België en Duitsland. Allemaal wensen ze dat de klokkenmuziek van de Vredesbeiaard de vredesgedachte versterkt.
Wekelijkse bespeling
Naast de automatische slagen en deuntjes die de tijd aangeven, kan je elke woensdag om 17 uur (zomertijd) of 16 uur (wintertijd) genieten van een concert op de Vredesbeiaard door beiaardier Luc Rombouts. Aankondigingen over speciale programma’s, livestreams en andere nieuwtjes lees je op de Facebookpagina van de Abdij van Park of in de Facebookgroep van de Vredesbeiaard.