De vereniging bestudeert het Leuvense dialect, houdt de kennis en het gebruik ervan in stand, en moedigt dat met allerlei initiatieven aan: publicaties, een jaarlijks spektakel ‘de Leivese achteneun’ en vooral ook gezellige bijeenkomsten.
Het Groot Redingenhof is het gebied binnen de stadsvest van Leuven tussen de Kapucijnenvoer, de Janseniusstraat, de Schapenstraat en een deel van de Tervuursevest, met inbegrip van het Groot Begijnhof. De buurtwerking wil het wonen en leven in deze buurt beter en aangenamer te maken.
De klokken- en beiaardvereniging van Leuven ijvert voor het behoud van het klokkenpatrimonium in Leuven en daarbuiten en voor de promotie van het beiaardgebeuren in de stad.
Al wie belangstelling heeft voor didactisch erfgoed uit de 19de tot de 21ste eeuw, zal in het archief schatten vinden. Maar ook religieuze kunst en cultuur, architectuur, landbouw en wetenschap, missie en de (de)kolonisatie zijn belangrijke thema’s.
Pater Damiaan liet een erfenis na die tot op vandaag niets aan actualiteitswaarde heeft ingeboet. Het Project Damiaan Vandaag wil die erfenis levend houden en promoot de figuur van Damiaan bij jong en oud.
Didactisch Museum Archeologie KU Leuven
Het documentatiecentrum herbergt een unieke collectie publicaties over het erfgoed en verleden van de provincie Vlaams-Brabant en haar voorlopers.
Abdij van Park is een uitzonderlijk goed bewaarde erfgoedsite uit de 12e eeuw, aan de rand van Leuven en midden in het groen.
De abdij van Vlierbeek in heden en verleden, dat is het werkterrein van de Heemkundige Kring Vlierbeek.
Studiecentrum voor middeleeuwse en renaissancekunst
KADOC verzamelt en ontsluit erfgoed over de wisselwerking tussen religie, cultuur en samenleving in Vlaanderen sinds de tweede helft van de 18de eeuw.
De dienst Kunstpatrimonium zorgt voor het behoud en beheer en de ontsluiting van de universitaire kunstcollecties.
De gidsen van Leuven+ vertellen over al wat Leuven te bieden heeft in het Nederlands, Frans, Engels, Duits, Spaans én Leives.
LeuvenInsideOut is een team van gediplomeerde gidsen, reisleiders en biersommeliers die gepassioneerd zijn door de oudste universiteitsstad en bierhoofdstad van de Lage Landen.
Leuven is een vat vol verhalen. Gidsenorganisatie Leuven Leisure speelt hierop in met wandelingen, boottochten en stadsspelen.
De carnavalsvereniging zette carnaval in Leuven terug op de kaart en organiseert jaarlijks de verkiezing van Prins(es) van Loven.
De bibliotheek is één van de grootste en rijkste bibliotheken voor theologie ter wereld met circa 1,2 miljoen boeken.
M is een museum en beeldendekunstenplatform dat betekenisvolle verbindingen legt door de tijd heen, met de samenleving en tussen kunstdisciplines.
Publiekswerking erfgoed tracht met allerlei initiatieven het academisch erfgoed van KU Leuven ruimer bekend te maken.
Als je meer wil weten over de geschiedenis van de dorpen en steden van Vlaams-Brabant en hun inwoners, moet je in het Rijksarchief zijn.
Salsa! staat voor Samen Actief voor het Leuvense Stadsarchief. De vriendenkring van het Stadsarchief maakt publicaties en organiseert activiteiten voor iedereen met interesse voor de geschiedenis van Leuven.
Het Scouts en Gidsen Museum Leuven is een museum, een archief met een documentatiecentrum en een bibliotheek met werken over scouting en de beweging.
Het Spoelberchmuseum van KU Leuven herbergt de kunstcollectie van burggraaf Charles-Victor de Spoelberch
Heb je een vraag over de geschiedenis van je straat, huis of familie in Leuven? Dan moet je in het Stadsarchief zijn.
De werkgroep is er voor alle huidige en voormalige Wijgmalenaren en anderen die geïnteresseerd zijn in het verhaal van Wijgmaal.
Het Verbond is de koepelorganisatie van alle vriendenkringen van de Leuvense Jaartallen.
Volkskunstgroep Reuzegom zet op een eigentijdse manier de Vlaamse volkskunsttradities verder viaa dans, muziek, zang, vendelen en kruisboogschieten.
Vrienden van Heverleebos en Meerdaalwoud is een regionale natuur- en milieuvereniging die zich inzet voor het landschap, de natuur en het leefmilieu in het Dijleland en ver daarbuiten.
De universitaire collecties bestaan uit wetenschappelijke verzamelingen, natuurhistorische collecties, objecten uit de humane wetenschappen en toestellen uit de geneeskunde en farmacie.