Reuzin Fiere Margriet

In 2013 pakten de Mannen van '73 uit met een stunt: een nieuwe reuzenstoet 'ReuzeLeuven' én een nieuwe reuzin, Fiere Margriet. De reuzin verwijst naar een van de bekendste legendes van Leuven.

© Uschi Claes

De legende luidt als volgt: Margaretha van Loven werkt als dienstmeisje in de herberg van haar oom Amandus in de Muntstraat. Op een avond komt er een reizigersgezelschap toe, maar het blijken overvallers. Die pelgrims vermoorden haar familieleden en nemen Margaretha mee buiten de stad. Daar proberen de overvallers haar te verkrachten, maar Margaretha biedt weerstand (vandaar de naam ‘Fiere Margriet’). Uiteindelijk vermoorden ze haar en gooien haar lichaam in de Dijle. Wonder boven wonder zinkt het lichaam van Fiere Margriet niet, maar drijft op miraculeuze wijze stroomopwaarts naar Leuven.

Tijdens 'ReuzeLeuven', op 1 juni 2013, stelden de Mannen van '73 trots hun reuzin voor. Fiere Margriet werd officieel ingehuldigd en ingeschreven in het geboorteregister. De reuzin kreeg een meter, schepen Denise Vandevoort, en een peter, schepen Dirk Vansina.

Op 31 mei 2014, de tweede 'ReuzeLeuven' werd Fiere Margriet geheel volgens de reuzentraditie ook plechtig gedoopt. Voor die speciale gebeurtenis kwamen nog een 20-tal andere reuzen naar Leuven om deel te nemen aan de stoet en het doopfeest. Fiere Margriet kreeg ook een officiële meter - en peter -reus: respectievelijk reuzin Germaine De Walin uit Neerwinden en reus Vaantjesboer uit Halle. Sinds ze is gedoopt, neemt ze deel aan andere reuzenstoeten in ons land.

Wil je meer weten over reuzin Fiere Margriet of wil je haar aanwezigheid op jouw evenement?
Neem dan contact op met de voorzitter van de Mannen van 1973.

Meer info

Iets fout of onduidelijk op deze pagina? Meld het ons.