Inspiratiefiche 'Een beest op je bord?'
Vlees of geen vlees op je bord? Een vraag die aanzet tot nadenken en bekeken kan worden vanuit verschillende invalshoeken. Onze gezondheid, dierenwelzijn, culturele en religieuze tradities, of bezorgdheden over het klimaat: ze beïnvloeden allemaal onze eetgewoontes.
In het kader van Erfgoeddag 2023 ontwierpen Centrum Agrarische Geschiedenis, KADOC – KU Leuven en Stadsarchief Leuven daarom een wandeling rond de vleesproductie en -consumptie in Leuven van vroeger tot nu. Tijdens deze wandeling in het stadscentrum kan je samen met je leerlingen verkennen hoe onze blik op vlees evolueerde doorheen de tijd.
Met deze inspiratiefiche zetten we je graag op weg om eropuit te trekken met je klas.
Praktisch
Wat staat er op het menu?
De laatste jaren veranderden onze eetgewoonten drastisch. Nog nooit was er zoveel aandacht voor anders, minder of geen vlees te eten. Denk maar aan actuele initiatieven als Dagen Zonder Vlees, vegetarische of veganistische hamburgers bij McDonald’s, of demonstraties van Extinction Rebellion tegen dierenmishandeling.
Toch vinden we ook doorheen de geschiedenis bewijs van bewustzijn rond duurzaamheid in de vleesindustrie. Zo zorgde vleesschaarste tijdens WO I ervoor dat men overstapte op plantaardige producten en ontstonden er in de jaren ’60 al vegetarische restaurants in Leuven.
Ook culturele en religieuze diversiteit brengen interessante tradities rond vlees met zich mee. Niet iedereen in je klas zal immers dezelfde eetgewoonten hebben of in dezelfde winkel vlees kopen.
Tijdens de wandeling kom je aan de hand van 12 plaatsen van alles te weten over die thema’s. Dat gaat van het levende dier en de veemarkten, de slachthuizen en de slagerijen, tot de keuken – thuis of op restaurant. Enkele plaatsen die aan bod komen zijn de Boerenbond, de Vee- en Vismarkt, het oude slachthuis en slagerijen. Tot 17 mei kan je in KADOC een expo bekijken rond kookboeken en tijdschriften. In Stadsarchief Leuven ontdek je tot 31 mei de geschiedenis van het nieuwe slachthuis.
In het kader van welke lessen?
‘Een beest op je bord?’ vertelt vooral het verhaal van de vleesproductie en -consumptie in het Leuven van de 19de en 20ste eeuw. De wandeling sluit dus zeker aan bij de inhoud van de lessen geschiedenis van de derde graad secundair. Toch wordt er ook regelmatig de sprong naar het heden gemaakt om te vergelijken, waardoor het ook aansluit bij vakken die nadenken over de mens en de maatschappij in het algemeen. Verder past de thematiek in het kader van levensbeschouwelijke en cultuurwetenschappelijke vakken, aangezien religie en cultuur een invloed kunnen hebben op eetgewoonten. Daarnaast is de wandeling een mooie aanvulling bij lessen rond ecologie, milieu, duurzaamheid of klimaat. Mogelijkheden genoeg dus voor een leerrijke en vakoverschrijdende uitstap in de buitenlucht!
Hoe volg ik de wandeling in de ErfgoedApp?
Veel plezier!