Herbeleef ReuzeLeuven 2022

Het was van 2017 geleden, maar zaterdag 21 mei 2022 trokken de Leuvense reuzen eindelijk weer door de stad, samen met twintig andere reuzen uit Vlaanderen, Wallonië en Frankrijk. Ook circusartiesten, fanfares en muziekgroepen liepen mee in de ReuzeLeuvenstoet. Het feest was reuze!

26 mei 2022
Reus Jan Van den Graetmolen op ReuzeLeuven 2022
Foto: Tomas Sisk

Doopsel en danswedstrijd

Via de Bondgenotenlaan trokken de reuzen naar de Grote Markt voor de doop van reus Da Tong en reuzin Hedwig van Polen. De gedoopte reuzen kregen een reuzepeter en -meter en mogen volgens de traditie vanaf nu officieel hun stad verlaten. Nog op de Grote Markt schonk het Leuvense Scouts en Gidsen Museum een reuze-scoutsdas aan reus Baden Powell (uit Ath). Nadien trok de stoet verder naar de Bruul, waar de reuzen verwelkomd werden op het Wereldfeest. Daar mocht de stad de oorkonde en het embleem van reuzevriendelijke stad in ontvangst nemen en namen de reuzen het tegen elkaar op in een danswedstrijd. De derde plaats was voor de Franse reus Jean Le Bûcheron van les amis de Fromulus (Frankrijk) en de Leuvense reuzin Hedwig van Polen kreeg zilver. Maar de hoofdprijs ging naar reuzin Christine Glorieux van Dottignies.

Het deed enorm deugd. Het was fijn om na twee jaar uitstel zo’n mooie stoet met veel schoon volk, mooie reuzen en een enthousiast en talrijk publiek te hebben.
Thomas Cardyn, organisator van ReuzeLeuven

De stoet maakt de Leuvense reuzencultuur levendig en tastbaar voor publiek. De Leuvense reuzen worden steeds diverser, net zoals de stad. ReuzeLeuven is daarom een mooi feest van verbondenheid tussen reuzen, dragers, gemeenschappen en een groot en divers publiek van jong en oud. Kortom, een reuze-volksfeest.

De volgende ReuzeLeuvenstoet zal plaatsvinden in mei 2025.

Iets fout of onduidelijk op deze pagina? Meld het ons.