Democratie en verzet in Leuven. Het verhaal van Hortense Daman, een Leuvens meisje in het verzet

Heel de wereld herdenkt dit jaar het einde van de Tweede Wereldoorlog 80 jaar geleden. Wat is oorlog? Wat betekende de Tweede Wereldoorlog? Deze rondleiding over ereburger Hortense Daman en verzet in Leuven vertrekt vanuit een heel concreet verhaal om algemene begrippen als oorlog, verzet en democratie te duiden.

Muurschildering van Hortense Daman in de Bierbeekstraat
Foto: Filip Van Loock

Volgens de leerdoelen van zowel lager als secundair moeten leerlingen inzicht krijgen in oorlog en vrede. Dankzij de concrete feiten in deze rondleiding én het ruimer kader waarin die geplaatst worden, hebben de leerlingen na deze wandeling een beter beeld van deze termen en geschiedenis.

Hortense Daman was 14 jaar toen de oorlog begon en ze voor vier jaar in het verzet ging. Haar verhaal is dus heel herkenbaar voor scholieren. De gids heeft ook oog voor de actualiteit en kan de verschillende stemmen in het debat over democratie duiden.

De wandeling gaat door in de omgeving van de begraafplaats, Bierbeekstraat en Pleinstraat (nabij de Tiensepoort). Aan de hand van concrete verhalen, foto's en herkenningspunten neemt de gids de leerlingen mee op sleeptouw.

Na de wandeling hebben de leerlingen meer inzicht in de Tweede Wereldoorlog, verzet, democratie en de impact van de Tweede Wereldoorlog tot op vandaag, zoals de oprichting van de Verenigde Naties, de Verklaring van de Rechten van de Mens, ... Er is tijd voor vragen en debat voorzien.

Praktisch

  • Voor wie: derde graad lager onderwijs en derde graad secundair
  • Wanneer: op afspraak
  • Duur: 1.5 uur (kan in overleg worden aangepast)
  • Toegankelijkheid: Rolstoeltoegankelijk, behalve de crypte op de begraafplaats
  • Startpunt: Hoofdingang van de stadsbegraafplaats, aan het geboortehuis van Hortense Daman, Kerkhofdreef 7.
  • Prijs: gratis, een vrijwillige bijdrage aan de werkingskosten van de organisatoren is welkom
  • Interesse? Meer info en een rondleiding boeken kan via erik.wynen@gmail.com