De Leuvense Kruidtuin. Een Verhaal van Planten en Passie

'De Leuvense Kruidtuin. Een verhaal van planten en passie' zet de geschiedenis, het erfgoed en de plantencollecties van de Kruidtuin in de kijker. Bovendien maak je kennis met toegewijde tuiniers en professoren met groene vingers.

Het boek belicht de bewogen geschiedenis van den Botaniek, aan de hand van unieke bronnen afkomstig uit het Leuvense stadsarchief. De wortels van de Leuvense Kruidtuin gaan helemaal terug tot in 1738, wanneer de eerste botanische tuin wordt ingericht. Dat maakt van de Leuvense Kruidtuin de oudste van België. Sinds de aanleg van de tweede kruidtuin in 1819 maakte de tuin een metamorfose door: van een louter wetenschappelijke plantentuin in functie van de Leuvense universiteit, over kweektuin voor bloemen om de stad op te fleuren, tot een fantastische botanische tuin met een zeer rijke plantencollectie en een uniek historisch patrimonium.

Vooruitstrevende onderhoudstechnieken voor het verzorgen en kweken van planten, de uitwisseling van zaden met andere botanische tuinen wereldwijd, hoogtechnologische oplossingen voor duurzaam energie- en waterverbruik, en het toepassen van recente bouwtechnische methodes: in de Kruidtuin was geen uitdaging te veel. Net door die voortdurende inzet op innovatie verwierf de Leuvense Kruidtuin naam en faam tot ver buiten de stads- en landsgrenzen.

Ook in de toekomst wil de tuin inzetten op innovatie, zonder daarbij het rijke verleden en de daarbij horende traditie uit het oog te verliezen. In de Epiloog denkt Joris Brouns van TeamvanMeer! Architecten na over een mogelijke toekomstvisie van de site waar verleden, heden en toekomst naadloos in elkaar overlopen.

Over dit boek

  • Titel: De Leuvense Kruidtuin. Een verhaal van planten en passie
  • Auteurs: Marika Ceunen, Jan Vandyck en Joris Brouns
  • Taal: Nederlands
  • Publicatiejaar: 2022
  • Prijs: € 25
  • Te koop: Online of in de Kruidtuin (op werkdagen), het Stadsarchief (op werkdagen tussen 9 en 13 uur), Visit Leuven (elke dag tussen 10 en 17 uur), Standaard Boekhandel op het Rector De Somerplein
Iets fout of onduidelijk op deze pagina? Meld het ons.