Spel 'Living Memory Leuven' brengt erfgoed naar woonzorgcentra

Naar aanleiding van Erfgoeddag 2025 met als thema GAME ON lanceerde Erfgoedcel Leuven een spel om erfgoed dichter bij bewoners van woonzorgcentra te brengen: Living Memory Leuven. Het spel is beschikbaar in alle Leuvense woonzorgcentra en assistentiewoningen. Bedoeling is om op een speelse manier herinneringen op te halen en betekenisvolle gesprekken te stimuleren.

24 juni 2025

Over dit project

  • Wat: Spel 'Living Memory Leuven' voor bewoners van Leuvense woonzorgcentra en assistentiewoningen
  • Wanneer: 27 april 2025
  • Doel: betekenisvolle gesprekken stimuleren en herinneringen oproepen aan de hand van erfgoedbeelden en erfgoed brengen naar wie zelf niet meer naar Erfgoeddag kan
  • Partners: Sunken Tower Games, Woonzorgcentrum Edouard Remy, Stadsarchief Leuven, KADOC-KU Leuven, Centrum Agrarische Geschiedenis, Cultureel Erfgoed Annuntiaten Heverlee, Scouts en Gidsen Museum en Universiteitsarchief KU Leuven

Een spel dat herinneringen oproept

Living Memory Leuven is een speldoos met een dertigtal uitvergrote foto’s afkomstig uit diverse Leuvense erfgoedcollecties. Het spel is ontworpen om op een speelse manier herinneringen op te roepen en betekenisvolle gesprekken tussen bewoners te stimuleren. Het draait om plezier, herkenning en verbondenheid, met beelden die uiteenlopende facetten van het Leuvense verleden tonen.

Erfgoed voor wie er niet meer naartoe kan

Bewoners van woonzorgcentra kunnen meestal geen evenementen zoals Erfgoeddag bijwonen of een bezoek brengen aan een tentoonstelling. Met Living Memory Leuven komt het erfgoed naar hen toe. Zo krijgen ook zij de kans om op een laagdrempelige manier kennis te maken met het cultureel erfgoed van de stad.

Living Memory Leuven is meer dan een spel - het is een brug tussen verleden en heden en tussen mensen

Erfgoedpartners bundelen de krachten

Het spel werd ontwikkeld door Erfgoedcel Leuven in samenwerking met Sunken Tower Games en Woonzorgcentrum Edouard Remy. De beelden in het spel komen uit de collecties van het Stadsarchief Leuven, KADOC-KU Leuven, het Centrum Agrarische Geschiedenis, Cultureel Erfgoed Annuntiaten Heverlee, het Scouts en Gidsen Museum en het Universiteitsarchief KU Leuven.

Het spel werd verdeeld in alle elf Leuvense woonzorgcentra, waar het voortaan vrij gebruikt kan worden. Na positieve feedback uit de woonzorgcentra en enkele vragen werd het spel uitgebreid naar alle assistentiewoningen. Zij ontvingen ook een gratis exemplaar.

Op de hoogte blijven van dit project?
Iets fout of onduidelijk op deze pagina? Meld het ons.