100.000 aktes van de schepenbank getranscribeerd

Met het Itinera Nova-project digitaliseert Stadsarchief Leuven schepenbankregisters en stadsrekeningen uit de 14de tot en met de 18de eeuw. Vrijwilligers transcriberen deze bronnen woord voor woord zodat ze voor iedereen online doorzoekbaar worden. Met de transcriptie van de 100.000ste akte bereiken de vrijwilligers een mijlpaal. 

Een vrijwilliger transcribeert aktes uit de schepenbank in het stadsarchief

Doorzoek de registers op de projectwebsite

100.000 aktes and counting

15 jaar geleden startte het project met de transcriptie van de oudste aktes uit de schepenbank. Sindsdien werken vrijwilligers wekelijks aan de omzetting van de handgeschreven documenten in oud schrift naar hedendaagse letters. De oudste pagina's werden eerst getranscribeerd waardoor nu 100.000 aktes uit de 14de en 15de eeuw volledig online doorzoekbaar zijn. Er is nog een lange weg te gaan, maar dankzij de groeiende expertise gaat het werk ook steeds sneller. Intussen experimenteert het Stadsarchief in samenwerking met Cologne Centre for e-Humanities met nieuwe technologie zoals tekstherkenning en integreert die geleidelijk aan in het project.

Wat vind je in de schepenbankregisters?

De registers bieden een schat aan informatie over het dagelijkse leven tussen de 14de en 18de eeuw in Leuven en Brabant. Van de bouw van het stadhuis over erfeniskwesties tot de plaatsbeschrijving van een middeleeuwse woning: wie zoekt, die vindt. Itinera Nova betekent immers ‘nieuwe wegen naar …’ Het Stadsarchief zet regelmatig een akte in de kijker. Zo kom je meer te weten over welke verhalen je allemaal kan terugvinden in de schepenbankregisters.

Bekijk de akte in de kijker

Professor Van Overstraetenplein 1
3000 Leuven

Iets fout of onduidelijk op deze pagina? Meld het ons.