Straathistories Ernest Solvaystraat

In dertiende publicatie in de reeks Straathistories staat de Ernest Solvaystraat in de kijker. Buurtbewoners verzamelden foto's, verhalen en innemende getuigenissen over de impact van de Tweede Wereldoorlog. De publicatie is te koop voor 7 euro in het Stadsarchief, bij Visit Leuven of online.

100ste verjaardag

Honderd jaar geleden, in 1923 kreeg de Ernest Solvaystraat officieel haar naam. De vroegere Veldstraat en Kiekenstraat werden toen samengevoegd en vernoemd naar industrieel Ernest Solvay. De straat, gelegen tussen de Schurmansstraat, Werkhuizenstraat en de Martelarenlaan, is met 250 meter en 70 woningen eerder klein, maar kent een rijke geschiedenis.

De geschiedenis van de Ernest Solvaystraat is sterk verbonden met de Centrale Werkplaatsen, want heel wat bewoners werkten daar destijds. Dankzij de herbestemming van de site en de rol van HAL 5 als ontmoetingsplaats blijft de plek ook vandaag nog belangrijk voor de buurtbewoners. Maar ook WO II had een grote impact, vanwege de enorme schade tijdens de luchtbombardementen.

Jan Nomes is één van de bewoners die meewerkte aan deze Straathistories. Sinds 2021 duikt hij in de documenten en foto’s in het Stadsarchief van Leuven. Zo zet hij zijn eigen passie als historicus in voor Straathistories.

Straathistories Ernest Solvaystraat
Foto: WieBa Photography

Getuigenissen en weetjes

Zoals steeds vormen de verhalen van de mensen zelf één van de sterkste en belangrijkste onderdelen van Straathistories. Er werden heel wat mensen geïnterviewd, waaronder ook een koppel met Spaanse en Indonesisch-Duitse achtergrond. De straat is steeds diverser geworden: jong, oud, met of zonder kinderen, studenten, … Verschillende bewoners komen aan het woord, je ontdekt het huidige buurtleven, de (vroegere) pleisterplaatsen en als uitsmijter krijg je enkele bijzondere weetjes mee. Lees het vooral zelf in deze dertiende editie van Straathistories Leuvense buurten in woord en beeld.

Praktisch

Straathistories Ernest Solvaystraat is te koop voor 7 euro:
- in de buurt: bij Jan, Ernest Solvaystraat nr. 42
- bij Visit Leuven, Naamsestraat 3
- in het Stadsarchief Leuven, Rijschoolstraat 4, elke werkdag tussen 9 en 13u
- via het online bestelformulier

Deze Straathistories is ook beschikbaar als luisterversie op Soundcloud. Als je een DAISY-speler gebruikt, kan je een cd-rom uitlenen bij de Bib Leuven.

Over dit boek

  • Titel: Straathistories Ernest Solvaystraat
  • Redactie: Jan Nomes, Patrick Sys, David Khalil Zare, Kris Vanherle en Davy Nijs
  • Eindredactie: Jan Nomes en Erfgoedcel Leuven
  • Vormgever: Tripleclick
  • Taal: Nederlands
  • Publicatiejaar: 2023
  • Prijs: 7 euro
  • Aantal bladzijden: 60
  • Uit de reeks: Straathistories: Leuvense buurten in woord en beeld
  • Partners: Erfgoedcel Leuven, Stadsarchief Leuven, Vlaamse Overheid