Reuzin koningin Hedwig van Polen

Op 17 oktober 2020 vierde de Poolse School Wislawa Szymborska de geboorte van hun nieuwe reuzin: koningin Hedwig van Polen. Polen kent zelf geen reuzencultuur, maar via koningin Hedwig, geeft de Poolse school graag een Poolse touch aan de reuzencultuur in Leuven. De Poolse gemeenschap is immers de derde grootste internationale gemeenschap in Leuven.

© Jan Crab

Poolse koningin

Poolse School Wislawa Szymborska koos voor koningin Hedwig van Polen (1384-1399) omdat ze de eerste vrouwelijke vorstin van Polen was en een belangrijke rol speelt in de Poolse geschiedenis. Koningin Hedwig stichtte verschillende ziekenhuizen, kloosters en scholen. In haar testament schonk ze een deel van haar juwelen aan de universiteit van Krakau. Net als de Poolse School Wislawa Szymborska vandaag, droeg koningin Hedwig onderwijs en opleiding dus hoog in het vaandel.

Zusterstad van Leuven

Koningin Hedwig leefde, stierf en is begraven in de Poolse stad Krakau, een zusterstad van Leuven. In de kathedraal van Krakau kan je een groot beeld van haar bezoeken.

Heilige Hedwig

Koningin Hedwig was erg geliefd in Polen, maar ze werd slechts 25 jaar. Na haar dood, werd ze heilig verklaard. Oorspronkelijk waren alle figuren in de Vlaamse reuzencultuur heiligen.

Een Poolse dame

Voor haar uiterlijk ging de Poolse school op zoek naar afbeeldingen van de koningin, maar die bleken erg beperkt. Ze kozen alvast voor enkele typische kenmerken van een jong, Slavisch meisje zoals blond haar, blauw ogen en uitgesproken jukbeenderen. Koningin Hedwig zat immers al op 10-jarige leeftijd op de troon.

Meter en Peter

Zoals de traditie het voorschrijft, is de Poolse reuzin na haar geboorte ingeschreven in het Leuvense bevolkingsregister. De Leuvense schepen van onderwijs Lalynn Wadera is meter, gemeenteraadslid Zeger Debyser is peter. Reuzenpeter is de Chinese reus Da Tong. Tijdens Reuzeleuven 2022 is koningin Hedwig plechtig gedoopt.

Meer info

Iets fout of onduidelijk op deze pagina? Meld het ons.