• In Alles
    • In Publicaties
    • In Organisaties
    • In Projecten

Herleven, Leuven na 1918

In 2018 zal de stad Leuven de herdenking van WO I afsluiten met een groot evenement rond de wederopbouw van de stad en de impact hiervan op het toenmalige dagelijkse leven in Leuven. Tussen 8 mei en 11 november 2018 komt er een tentoonstelling, een straatevenement en een colloquium.

Eind augustus 1914
De Duitsers staken Leuven in brand. Het centrum van Leuven was nagenoeg volledig verwoest. Niet alleen verschillende openbare gebouwen gingen in de vlammen op, zoals de stadsschouwburg, het Tafelrond, de universiteitsbibliotheek en het gerechtshof, maar ook tal van huizen. In Leuven centrum brandden 1.081 panden uit. En ook de deelgemeenten deelden in het leed. In Kessel-Lo werden 461 huizen vernietigd, in Heverlee 95, in Wilsele 36 en in Korbeek-Lo 12.

Wederopbouw
Al tijdens de oorlog begon Leuven plannen te maken voor de wederopbouw. De stad stond voor een groot dilemma. Hoe bouw je een historisch centrum terug op? Moest er gekozen worden voor een resoluut moderne aanpak of werd best zo veel mogelijk de vroegere, vooroorlogse toestand hersteld? Het debat woedde hevig. Niet alleen tussen architecten, maar ook tussen de verschillende overheden en bij de Leuvense burgers. Zelfs internationaal werd het gevoerd.

Dagelijks leven
De wederopbouw van Leuven heeft het huidige, stedenbouwkundige en architectonische uitzicht van de historische stadskern in belangrijke mate bepaald. Maar ook het dagelijkse leven van de Leuvenaar moest opnieuw opgebouwd worden.

Verschillende evenementen in 2018 zullen daarom focussen op de wederopbouw van het dagelijkse leven in Leuven in al zijn aspecten:  sociaal, economisch, cultureel of stedenbouwkundig. Ze maken het verhaal van de Leuvenaar in 1918 kenbaar aan de Leuvenaar van 2018:  een verhaal over Leuven, over overleven in Leuven en over leven in Leuven na WO I.

Info
Datum
mei-november 2018
Partners
Stadsarchief Leuven, Erfgoedcel Leuven, Monumentenbeleid stad Leuven, KU Leuven
Leuvens erfgoed, doe mee