SELECT imr.modulerelatedno, imr.itemno1 AS item FROM item_module_related AS imr
								   	WHERE imr.partno1 = 2
									AND imr.itemno2 = 61
									AND imr.partno2 = 23
Nieuwe historische documentaire: Leuven '68 | Nieuws | Erfgoedcel Leuven
  • In Alles
    • In Publicaties
    • In Organisaties
    • In Projecten

Nieuwe historische documentaire: Leuven '68

10 januari 2018

Vanaf 24 januari kan je in Cinema ZED de nieuwe documentaire Leuven ‘68 van Fonk vzw bekijken. De film blikt terug op de legendarische studentenrevolte van 1968 aan de Leuvense universiteit. Wanneer in 1962 de taalgrens getrokken wordt, verhit de situatie aan de overvolle Leuvense universiteit. In 70 minuten vol historisch beeldmateriaal neemt Leuven ‘68 je mee naar die woelige jaren 1960.

Leuven '68 de documentaire
Leuven ‘68 toont het ontstaan en verloop van de legendarische studentenrevoltes aan de universiteit van Leuven. De film focust op de jaren 1966-1968 en belicht de belangrijkste momenten uit deze bewogen periode: van de publicatie van het mandement van de bisschoppen over de ondeelbaarheid van de universiteit tot de oprichting van een Franstalige universiteit in Louvain-La-Neuve. Doorheen de documentaire worden ook parallellen getrokken met internationale studentenrevoltes, waaronder die van Amerika, Frankrijk en Mexico.

De revolte in beeld
De film bestaat integraal uit historisch beeldmateriaal. De studentenprotesten kreeg veel (internationale) persaandacht. Filmploegen uit Vlaanderen, Wallonië, maar ook uit andere landen als Frankrijk, Engeland en Nederland zakten af naar Leuven om verslag uit te brengen van de opstanden aan de universiteit. Dit leverde maar liefst 20 ùùr aan beeldmateriaal op, dat Fonk vzw herleidde tot deze 70 minuten durende film.

Praktisch
In januari en februari speelt Leuven ‘68 in de zalen van Cinema ZED. De data voor januari zijn al bekend dus reserveer alvast een plaatsje voor een van de vertoningen op 24, 26, 27 of 28 januari via de website.

1/1
Naam
Leuven 68: de studentenrevolte die het land deed daveren
Datum
24 - 26 - 27 - 28 januari
Locatie
Cinema ZED vesalius-site
Meer info
Bezoek de website
Leuvens erfgoed, doe mee